1. kaj so to hidrolati?

Hidrolat je proizvod, ki ga pridobimo s postopkom destilacije zdravilnih in aromatičnih rastlin, Pri tem lahko uporabimo različne dele rastline, lahko je cvetje, lahko listi, listi s steblom, iglice, olupki citrusov,...). Po končanem postopku destilacije pridobimo v vodi netopne organske hlapne spojine – to je eterično olje, in v vodi topne organske hlapne spojine – hidrolat. Vabljeni, da si več preberete o Bonistrinih standardih za pridobivanje kvalitetnih hidrolatov.

2. Kako izberem hidrolat za mojo kožo?

Hidrolati so prijazni do kože že zaradi nizkega, kislega pH, ki je podoben pH kože. Poleg tega ima hidrolati pridobljeni iz zdravilnih zelišč tudi terapevtski vpliv na kožo. Tako so hidrolati, ki so primerni za razdraženo kožo, poškodovano kožo, občutljivo kožo. Hidrolati, ki so registrirani kot kozmetični izdelki imajo navedeno njihovo delovanje in uporabo. Hidrolati kožo tudi hidrirajo. Zelo pomembno pri izbiri je tudi, da vam hidrolat diši.

3. Ali lahko hidrolate tudi pijemo?

Hidrolate, ki so naravni, neoporečni lahko tudi pijemo. Naravni pomeni, da ni dodanih konzervansov, neoporečni pa pomeni, da niso mikrobiološko kontaminirani. V primeru, da hidrolat pijemo, ga pijemo razredčenega - 2-3 jušne žlice v kozarcu vode.

4. Hidrolatu je potekel rok trajanja. Kaj naj naredim?

V kolikor je hidrolat bister in je ohranil lep vonj, lahko hidrolat uporabljate naprej. Priporočamo pa, da ga ne uporabljate na obraz. Hidrolat lahko lepo uporabljate tudi za likanje namesto destilirane vode, pri čiščenju v gospodinjstvu, v parnem sesalniku,...

5. Ali hidrolate lahko uporabljajo tudi otroci?

Hidrolate je potrebno redčiti, če jih želimo uporabiti pri otrocih mlajših od 6 let. Največkrat jih uporabljamo v kopelih. Zelo priporočljivo pa je, da na primer pred spanjem popršimo s hidrolatom, ki pomirja (nor. melisa) po posteljnini oz. blazini.

6. V hidrolatu "nekaj" plava. Kaj je to?

V kolikor v hidrolatu opazimo nekakšne gobice ali goste meglice, pomeni da je hidrolat mikrobiološko kontaminiran. Tak hidrolat moramo zavreči. Kontaminacija se sicer ne zgodi pogosto, se pa lahko. Priporočamo, da s hidrolatom vedno ravnate s čistimi rokami in ga po uporabi čimprej zaprete.

7. Ali imajo hidrolati terapevtske ućinke?

Hidrolate vedno pogosteje uporabljamo tudi v aromaterapiji (na primer uspešno smo bili del projekta o ustni negi z uporabo hidrolatov v paliativi). Kliničnih raziskav o terapevtskih učinkih hidrolatov ni, so pa izkušnje uporabnikov pri lajšanju tegob veno bolj prisotne. Hidrolati so odlični za dvig razpoloženja. Izberimo vonj, ki nas pritegne!

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.