ISTRSKE VILE

Verjetno sem pesem Đ. Balaševiča Rapsodija o Katrin to pomlad poslušla že najmanj že 10x to pomlad. Nekako se je na moji playlisti pojavljala in pojavljala. Kot bi Nekaj hotelo: “Jana, joj prosim, daj že sliši ..” in res kar naenkrat me prešinejo besede v pesmi ” …ajmo mi u Istru…tamo žive vile, a daleko je …”.

Potem se je začelo moje raziskovanje po dostopni literaturi, spletnih objavah. Potopila sem se v svet legend in pravljic, v svojo mladost in subtilni svet narave okoli mene. Kakšen čudovit svojstven svet, svet v katerega verjamem in občutim.

Legende govorijo, da vile v Istri prinašajo srečo. da znajo manifestirat. To dokazuje tudi, da legende govorijo o tem, kako so zgradile Puljsko areno in še nekaj večjih gradov po Istri. Nenazdnje govori o manifestaciji obilja tudi slovenska ljudska pravljica Pastirček.

Poleti se srečam z meni zelo ljubo Katjo Zrimšek na njenem ranču in njenimi rokodelskimi prijatelji iz Škofje Loke. Katja je umetnica in dela iz stekla zelo lušne stvari pod znamko NiceArt. Podari mi anglečka. Prinesem ga domov in ga gledam. Pomislim, da bi lahko malo, preoblikovan, bil tudi vila. Oblikoavnje iz stekla mi je povsem nepoznano in seveda z navdušenjem pokličem Katjo. Predebatirali sva mojo idejo in se takoj ujeli v izvedbi. Dodali sva jim barve, kot so barve Bonistre.

In ta trenutek so oživele pred menoj.

Jana B.

Istrske vile je po ideji Bonistre naredila Katja Zrimšek NiceArt

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.